Skillnad mellan Tilt och Pedestal

tilt

När man gör en tilt så gör man en vertikal kamerarörelse ovanpå ett stativ eller liknande. Då är det endast vinkeln som ändras och inte själva kameran. Den går att göra både från upp till ner och ner till upp. Tilt används ofta för att visa hur högt eller mäktigt något är, en byggnad till exempel.

Pedestal

Pedestal, även kallat pedding, innebär att man gör vertikal kamerarörelse precis som en tilt, bara det att kameran inte har en fast position. I detta fall så ändras inte vinkeln på kameran utan det är bara kameran som flyttas upp och ner. Detta kan användas på samma sätt som tilt, dock får man inte samma superhjälte-känsla som en tilt utan blir mer som att man reser sig upp och blir lika lång som personen eller objektet framför kameran. Pedestal kallas även redskapet man använder för att göra en sådan rörelse och en sådan kan se ut ungefär som bilden nedanför. Man kan även använda en kran för att få samma effekt och har man en stor kran kan man åka högt upp med kameran.

pedestal-1

Om man vill att något ska se extra mäktigt ut kan man använda en kombination av tilt up och pedestal down och få ett grodperspektiv (vinkeln som en groda på marken skulle ha) för att tittaren ska känna sig underlägsen. Om man vill att skådespelaren ska se ensam och liten ut så kan man göra tvärtom, tilt down och pedestal up och få ett fågelperspektiv (vinkeln från en fågel).

Referenslista:

http://www.mediacollege.com/video/shots/movement.html
http://filmdirection.net/camera-movements.html
http://www.steves-digicams.com/knowledge-center/how-tos/photography-techniques/camera-movement-understanding-trucking.html#b
http://archive.divergentshadows.com/dv/production/notes/comp3.shtml
http://filmdirection.net/without-tripod.html
http://photographytraining.tpub.com/14130/css/14130_324.htm
http://www.videomaker.com/article/10775-the-9-classic-camera-moves
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinematic_techniques

http://en.wikipedia.org/wiki/Bird%27s-eye_view

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s