Skillnad mellan Zoom och Dollying

zoom

För att kunna zooma behöver man ha ett objektiv på kameran som kan ställa in olika brännvidd. När man zoomar flyttar man inte kameran överhuvudtaget utan man jobbar bara med objektivet på kameran och flyttar vissa linser mot eller från kameran. Man använder detta för att komma närmre eller längre ifrån ett objekt.

Dollying

Dollying är när man flyttar kameran närmre eller längre ifrån ett objekt. Det är ganska likt zooma, förutom att brännvidden inte ändras något alls. Det är endast kameran som flyttas med hjälp av en dolly eller liknande. Man kan använda detta för att komma närmre eller längre ifrån ett objekt. En snabb dolly in kan användas för att skapa förvåning. En långsam dolly in kan hjälpa tittaren att känna samma känsla som karaktären för att öka spänningen. En långsam dolly out får karaktären att se vilse eller övergiven ut.

Något som är ganska vanligt är en kombination mellan dolly och zoom. Detta har väldigt många namn; The Hitchcock zoom, Vertigo zoom, zolly osv. Anledningen till att den kallas Vertigo zoom är för att den här effekten användes först i filmen Vertigo och anledningen till att den kallas The Hitchcock zoom är för att Alfred Hitchcock (referens) var han som först använde effekten. För att göra en sådan effekt kan man göra en dolly out samtidigt som man gör en zoom in. Den är till för att få en out of body-känsla eller få en känsla av att något inte är verkligt.

 

Referenslista:

http://www.mediacollege.com/video/shots/movement.html
http://filmdirection.net/camera-movements.html
http://www.steves-digicams.com/knowledge-center/how-tos/photography-techniques/camera-movement-understanding-trucking.html#b
http://archive.divergentshadows.com/dv/production/notes/comp3.shtml
http://filmdirection.net/without-tripod.html
http://photographytraining.tpub.com/14130/css/14130_324.htm
http://www.videomaker.com/article/10775-the-9-classic-camera-moves
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinematic_techniques

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s