Rear window

Photo 2013-09-20 15 02 54

Rear window handlar om en fotograf vid namn Jeff som brutit benet och måste stanna hemma. Han har inget bättre för sig, så han tillbringar all sin tid åt att titta på sina grannar. Han anar att hans ena granne har mördat hans fru, och han försöker ta reda på vad som egentligen har hänt så han spionerar på honom och skickar lappar till grannen.

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 12.30.00 Skärmavbild 2013-09-20 kl. 15.44.00

Jag älskade berättandet i den här filmen. Ofta fick man inte höra några dialoger och fick mer titta och fundera på vad som egentligen hände. Det mesta man fick höra var då någon granne skrek ut till de andra grannarna eller då någon pratade inne i Jeff’s lägenhet. Det jag gillade var att allt spelades ut på samma plats under hela filmen och det blev ändå inte tråkigt. Det var ungefär som i filmen The Man From Earth som jag såg för några veckor sedan som utspelas i ett och samma rum under hela filmen och de bara pratar. Det är ganska roligt med sådana filmer då vet man att de har så pass bra handling att det inte behöver använda andra coola platser eller perfekta klipp för att göra en bra film.

Fawell, J.W (2001) tycker att Rear Window är Hitchcocks bästa film och att han var väldigt produktiv just när han gjorde den filmen. Fawell skrev även att Hitchcock hade känt sig väldigt kreativ hela tiden vilket jag tror att är en bra början när man ska göra en bra film.

Photo 2013-09-23 11 17 14

Lite anteckningar på vad jag lade märke till under tiden jag tittade på filmen. Under filmens gång användes mycket pan och tilt ut över grannarna för att visa hur mycket som hände under samma tillfälle och vilket jag tror de använde just för att visa för tittaren hur fast han var där inne i sin lägenhet och att han knappt kunde flytta sig, därav han var tvungen att vinkla huvudet för att titta vad som fanns där ute. Det är även något som Fawell tar upp några gånger sin bok:

”Moreover, as Nevins has noted, the aspect of the movie for which Hitchcock has most been praised- that is, the limiting of the viewer’s viewpoint so much to what Hitchcock’s hero (renamed L. B. Jefferies in the film) can see- is, in Nevins’s opinion, ”simply a translation of the story’s material into visual terms”. ”

Inne i lägenheten använde de några åkningar för där inne kunde han röra sig och då använde de en dolly in mot fönstret och tiltade ner för att se hunden nere i trädgården för att på något sätt berätta för tittaren att han satt i en rullstol och var tvungen att röra sig fram mot fönstret för att kunna se mer av vad som hände utanför.  ”We do log a lot of time with Jeff. We peep with him and get caught peeping. We panic with him and feel guilt and shame with him”

Ibland när Lisa kom över och hälsade på Jeff fick man en annan typ av bild över honom. En bild som var mer från Lisa’s synvinkel än från Jeff’s synvinkel. Från den synvinkeln kunde han verka knäpp som tittade över grannarna men kunde ändå förstå honom eftersom det inte fanns mycket annat att göra i den lägenheten än att titta ut genom fönstret. ”Hitchcock wants us to identify with jeff but also to stand outside him, to relate to him but also to judge him.”

En annan grej som jag reagerade på var att de använde en dolly in på Lisa då hon insåg att Jeff hade rätt, trots att hon inte hade trott honom från första början och tyckt att han var löjlig som satt och tittade på grannarna.

Referenslista:

Fawell, J.W. (2001). Hitchcock’s Rear window: the well-made film. Carbondale: Southern Illinois University Press.

Hitchcock, A. (Director). (1954). Rear Window [Motion Picture].

Schenkman, R. (Director). (2007). The Man from Earth [Motion Picture].

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s